Mi ez?

A RobonAUT verseny megrendezésének ötlete 2009 nyarán merült fel Dr. Tevesz Gábor egyetemi docens és doktoranduszokból álló csapatának egyik megbeszélésén. Az alapötletet az évente megrendezésre kerülő EUROBOT elnevezésű nemzetközi verseny adta, melyen a tanszék hallgatói már „jegyzett” résztvevők.

A RobonAUT verseny a tanszék "Robotirányítás rendszertechnikája" című tantárgyához kapcsolódik a legszorosabban. 1 szemeszteres (fél éves) tantárgyról van szó, ezért a kihívás nagyságát is ennek megfelelően kellett megválasztani. Sokféle villamosmérnöki ismeretet integráló, a mesterhallgatók végzésének közelében oktatott szakirány tantárgy ez, így súlyos hiba lenne a RobonAUT versenyen való részvételhez szükséges szakmai ismeretek, és persze az elengedhetetlen kitartás nagyságát alulbecsülni!

 

Az első verseny 2010-ben került megrendezésre, ahol is a feladat egy autonóm robot elkészítése, vezérelése volt, ahol a markolólapátos robot egy meghatározott pályán végighaladva pingpong labdákat gyűjtött össze, és vitt egy adott tárolóba - lehetőleg minél gyorsabban.

A 2011-es versenyen már versenyautóknak kellett egy a részleteiben előre nem ismert pályát követniük, különböző akadályokat, például kanyarokat, elágazásokat, úttorlaszt, szakaszhiányt, valamint a parkolás feladatát kellett leküzdeniük, természetesen a lehető leggyorsabban.
A verseny sikerét egyértelműen jelzi a hallgatók aktivitása, valamint a külvilág érdeklődése a RobonAUT iránt. A verseny megrendezését a kezdetektől fogva támogatja több ipari vállalkozás is, 2011-től pedig a rendezvény főtámogatója lett hazánk egyik meghatározó, szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozása.

 

A versenyről az oldalon számos kép, videó érhető el, illetve ajánljuk a figyelmedbe/figyelmébe a szabályok menüpontot is.

 

Miért fontos?

Dr. Tevesz Gábor a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének egyetemi docense. Oktatóként ő az egyik fővédnöke a RobonAUT versenynek, aminek legfőbb célja, hogy a mesterképzéses villamosmérnök hallgatók ne csak elméleti, hanem gyakorlati tudásra is szert tegyenek:
"Amit itt megtanulnak az az, hogy alkotni kell, folyamatosan küzdeni kell azért, hogy ez az alkotás sikerüljön. Alkalmazkodniuk kell a valósághoz, és nem csak papíron, elméletben tudni az anyagot, hanem alkalmazni is kell tudni azt. Én úgy érzem, hogy egy mérnök életében ez a legfontosabb, ettől lesznek hallgatóink jó fejlesztőmérnökök."

Kiss Domokos tanársegéd, a RobonAUT szakmai támogatója: "Bár a RobonAUT komoly szakmai kihívást jelent a versenyzőknek, végső soron mégiscsak egy játék. Éppen ebben rejlik a vonzereje: alkotni valamit, ami működik, és közben nagyon jól szórakozni."

Dr. Várady Péter, evosoft Hungary Kft. ügyvezető igazgatója: "Azt gondolom, hogy egy ilyen komoly mérnöki szaktudást megkövetelő verseny nagyban hozzájárul a hallgatók fejlődéséhez. Miután az informatikai ipar legnagyobb értékét a mérnökök szaktudása jelenti, a kötelességünknek éreztük a RobonAUT támogatását."